Volgende nieuwsbrief

Vorige nieuwsbrief

Zilver en zilversmeden uit het Markiezaat van Bergen op Zoom

Bergen op ZilverWerkelijk waanzinnig mooi nieuws, dat wij nu ook naar buiten kunnen brengen: Het Rijksmuseum heeft een uiterst zeldzame schuttersketen uit de middeleeuwen verworven, vervaardigd in Bergen op Zoom of Breda. De zilveren keten uit ca. 1525-1546, deels verguld en geëmailleerd, is een prachtig voorbeeld van de hoge kwaliteit edelsmeedkunst uit die periode. De schuttersketen komt uit het bezit van de legendarische Franse Rothschildfamilie. De aankoop is mogelijk gemaakt door een particuliere schenker.

De foedraal waarin deze ketting bewaard werd, is overigens in het bezit van het Markiezenhof.

Meer details? Op de site van het Rijksmuseum en het weblog van de conservator kunt u er alles over lezen. Een gedetailleerde weergave van de hele keten krijgt u door op onderstaande afbeelding volgens het onderschrift te klikken, of deze afbeelding te downloaden vanaf het Rijksmuseum

Zie ook BNdeStem: 23 juli 2015 en 27 juli 2015

BK-2014-29-1 uitgesneden met aanwijzing

Voor het project Bergen op Zilver: “Zilver en Zilversmeden in het Markiezaat van Bergen op Zoom” is die ringkraag tenminste drie keer van belang:

  1. Hij is waarschijnlijk in Bergen op Zoom gemaakt.

    Mireille Franken (MHC) en Klaas Hielkema (BoZilver) tonen samen de (lege....) foedraal van de Zevenbergse schuttersketen
    Mireille Franken (MHC) en Klaas Hielkema (BoZilver) tonen samen de (lege….) foedraal van de Zevenbergse schuttersketen
  2. Het is een schuttersketen van het Sint Jorisgilde in Zevenbergen, een plaats die nadrukkelijk tot ons aandachtsgebied behoort.
  3. De naamgever, Cornelis van Glymes, heer van Zevenbergen, was een telg uit de Glymesfamilie die in die tijd in Bergen op Zoom aan de touwtjes trok.

Helemaal zeker is het niet dat de ringkraag hier gemaakt is. Traditioneel werd Breda als plaats van vervaardiging aangemerkt. Onderzoek, zowel bij het Rijksmuseum als door onze eigen Cees Vanwesenbeeck, heeft aangetoond dat Bergen op Zoom met recht en reden als eerste mogelijkheid genoemd wordt.

150727 Halsketting MNNelemans Oud 1825-50 BredMus150727 NELEMANS 2 IMG_6703 det verscherpt Klaas

Veel minder spectaculair, maar zeer recent gevonden en boeiend om verschillende redenen: een gouden halsketting met haakslot van Marijn Nelemans uit Oudenbosch. (1853-1886). We hadden nog niets van deze Nelemans en nauwelijks iets uit Oudenbosch. Evenmin zulk fraai, gouden filigrainwerk. De hanger is 4 cm breed en de ketting is 32 cm lang, toch weegt het geheel niet meer dan 21 gram!

Wij zijn zowel RABObank Zuidwest-Brabant als de Provincie Noord Brabant zeer erkentelijk voor hun gift aan de Stichting Bergen op Zilver.

Ook giften van particulieren stellen wij zeer op prijs. Wij zijn u dankbaar voor uw steun en houden u graag op de hoogte van de voortgang van dit project.

Sinds kort heeft de Stichting Bergen op Zilver de culturele ANBI status. Particulieren kunnen daardoor 125% van hun gift aftrekken van de inkomstenbelasting en bedrijven zelfs 150% van de vennootschapsbelasting.

Met vriendelijke groet,

Klaas Hielkema
Projectleider BoZilver Project:
“Zilver en Zilversmeden in het Markiezaat van Bergen op Zoom”
www.facebook.com/bergenopzilver
www.bergenopzilver.nl
tel: 0653164901 of 0164 685917
bank: NL83 RABO 0302 5917 10 t.n.v. Stichting Bergen op Zilver

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *