Op 11 november 2016 werden in een bijeenkomst van alle betrokken partijen de officiële handtekeningen gezet om de bouw van de toren Pompejus te beginnen. De samenwerking werd openbaar gemaakt door de onthulling van het projectbord dat langs de Schansbaan is verrezen.

Alle projectdeelnemers zetten hun handtekening
Alle projectdeelnemers zetten hun handtekening

Johan Stalknecht schetste in een korte toespraak de 388 jarige geschiedenis van het fort, hoe het een belangrijk onderdeel werd van de vesting Bergen op Zoom en de Westbrabantse Waterlinie. Bijna tweehonderd jaar na de bouw, in 1816 verloor het fort zijn militaire functie, werd overgedragen aan gemeente Halsteren en raakte langzamerhand overgroeid en in de vergetelheid.
Het is te danken aan Jan Sinke die als arbeidstherapeut van Vrederust interesse kreeg voor het bosgebied en weer op het spoor kwam van de oorspronkelijke functie van de wallen en grachten. Dank zij zijn inspanningen en de steun van Ans van de Berg (toenmalig burgemeester van de gemeente Bergen op Zoom, en thans voorzitter van de West Brabantse Waterlinie) is het fort de Roovere weergekeerd, maar nu als een historische plek die open staat voor iedereen met belangstelling voor geschiedenis. De terreinen worden voor vele activiteiten gebruikt, terwijl het fort vooral dank zij de bekende brug door het water inmiddels wereldwijd bekendheid geniet en zelfs bezoekers vanuit Japan en Australië trekt. (Zie ook een commentaar op de website Pompejus)

De website Pompejus biedt meer informatie over de toren die nu wordt gerealiseerd
De website Pompejus biedt meer informatie over de toren die nu wordt gerealiseerd

De toren Pompejus (vernoemd naar de eerste militaire commandant, Pompejus de Roovere) die nu gebouwd gaat worden voegt nog een aspect toe aan het toch al interessante gebied. Dank zij deze toren kunnen bezoekers van 25 meter hoogte uitkijken over het fort en het omliggende gebied als het toenmalige inundatiegebied het Halters Laag en de (eveneens herstelde) linie naar het fort Pinsen. Maar de toren biedt meer: straks herbergt deze in de voet een informatieruimte, een (kleine) horeca en de tribune voor een openluchttheater. Volop mogelijkheden om het fort aantrekkelijk te maken voor nog grotere aantallen bezoekers.

Wethouder Patrick van de Velden sprak zijn waardering uit voor de velen die de schouders onder het project gezet hebben, en meldde dat het college trots is dat nu de handtekeningen gezet worden. Hij meldde dat de gemeente borg staat voor de continuïteit van de geldstromen, zodat niets de realisatie van de toren in 2017 meer in de weg hoeft te staan.

De deelnemende partijen bij het projectbord
De deelnemende partijen bij het projectbord

Roo Koster van RoaD architecten, de ontwerpers van de toren, sprak bij het zette van zijn handtekening van een ‘kippenvel-moment’ omdat hij onder de indruk was van het feit dat niemand in het toch wat moeizame voortraject was afgehaakt, en beschouwde dit als een nieuwe impuls voor de samenleving. Vervolgens bedankte hij velen persoonlijk voor hun bijdragen. Cees de Korte van de gemeente Bergen op Zoom voegde daaraan toe dat wilde plannen die bij de gemeente wordt bedacht, door ontwerpers van RoaD architecten ‘nog gekker’ worden, doelend op de loopgraafbrug door het water en de brug in het Ravelijn. (en vergeet de Bunkertreppe niet) Nu komt daar de toren bij, eveneens uitgevoerd in accoya, een verduurzaamde inlandse houtsoort die langs de hele Westbrabante Waterlinie als een soort ‘huisstijl’ gebruikt gaat worden.
Nog even dus, en het al regelmatige draaiende gebruikersoverleg voor het fort krijgt nog uitbreiding voor het openluchttheater.

Een indruk hoe de toren straks in de omgeving opgaat
Een indruk hoe de toren straks in de omgeving opgaat

Vergelijkbare berichten