De beeldbank van het Markiezenhof dateert deze foto op oktober1955. Klopt dat ook?
De beeldbank van het Markiezenhof dateert deze foto op oktober 1955

De weekmarkt in Bergen op Zoom bestaat dit jaar 100 jaar. BNdeStem wijdde er in april een artikel aan. De Krabbenfoor is dus maar een jonkie. De weekmarkt startte aanvankelijk op de Grote Markt. In het artikel wordt gesteld dat deze markt na demping van de kaai van de Grote Markt daarheen verhuisde.
Toch zijn er mensen die zich menen te herinneren dat de weekmarkt niet alleen op de Grote Markt, maar gedeeltelijk ook op de Vismarkt (St Catharinaplein) stond. Ook zou deze weekmarkt volgens diezelfde herinneringen tot in de jaren ’60 op deze beide pleinen hebben gestaan en pas daarna naar de kaai (officieel: Gedempte Haven)  zijn verhuisd.
Hoe zat dat nou, en wanneer heeft die verhuizing nou écht plaatsgevonden? De redactie van de website is benieuwd of de lezers hier meer duidelijkheid over kunnen brengen door bijvoorbeeld wat concreter data of krantenberichten over deze verhuizing aan te leveren.
Wilt u meer foto’s van de weekmarkt door de jaren heen bekijken, ga dan eens naar de beeldbank van het Westbrabants Archief door gewoon op de tekst te klikken. Er is veel leuks te zien. Zoals een stukje sluikreclame door fotograaf Magnée, die op de hoek van de Zuivelstraat gevestigd was. Bekijkt u deze foto maar eens goed.
De markt op de Kaai (sorry, Gedempte haven) kunt u bekijken vanuit een gezichtshoek die u vast nog niet kent. Vanuit het klokkentorentje op het spuihuis ziet de weekmarkt er ineens heel anders uit. Draai de foto rond door deze met de muis past te pakken.

En dan is er nog een foto. Deze stamt van een briefkaart (of een als zodanig gebruikte foto) die in 1933 is verzonden. De opname is dus van dat jaar of eerder. Hier zien we warempel marktkramen in de Lievevrouwestraat. Was dit eenmalig, of kwam dit vaker voor? De kermis maakte destijds immers ook gebruik van de Grote Markt en Vismarkt. Het aanwezige publiek op de foto wekt niet de indruk dat het om een bijzondere gelegenheid gaat. En van wanneer dateert deze foto eigenlijk? (klik op de foto voor een vergrote weergave)

De weekmarkt in de Lievevrouwestraat. Is dit een eenmalige gebeurtenis, of kwam dit vaker voor?
De weekmarkt in de Lievevrouwestraat. Is dit een eenmalige gebeurtenis, of kwam dit vaker voor?

Wat betreft de datum van de opname is er wel het een en ander op de foto te zien. De uithangborden vertellen iets. Links is onder meer een bord van Singer naaimachines te zien, en aan de rechterwand hangt warempel een klok aan de muur. Een klok á la de klok van Andriessen aan de Bosstraat, of…. ? Gezien de wijze waarop de marktbezoekers gekleed zijn kan 1933 als jaar van deze opname aardig kloppen. De twee fietsen ter hoogte van de sociëteit zien er niet echt bijzonder uit. Vooraan is nog juist een militair te zien. Diens uniform kan voor deskundigen ook bijdragen aan de datering. Er woonde trouwens een dergelijke functionaris in een van de woningen aan de linkse kant van de Lievevrouwestraat (waar het Singer uithangbord te zien is). Het is niet onmogelijk dat het deze persoon betreft, die zijn woning heeft verlaten onderweg naar zijn werk. Mocht het inderdaad om deze persoon gaan, dan is er vast nog méér bekend bij de lezers!
Kortom; als u meent iets over deze foto en de daarop zichtbare details te kunnen vertellen, schroom dan niet om de onderaan deze pagina staande mogelijkheid te gebruiken om uw reactie achter te laten. Samen weten we meer dan alleen, en dragen we bij aan de verdere vastlegging van de geschiedenis van Bergen op Zoom.

Vergelijkbare berichten