Als werkgroep Waterschans sparren we met regelmaat. Wat gaan we doen de komende nummers? Interessante gesprekken waarbij van alles over tafel gaat. Ook wat niet terzake doet, het moet wel een beetje gezellig blijven uiteraard. Zo ontstond al vroeg dit jaar het idee in te zoomen op 70 jaar na de Watersnoodramp van 1953.

Ondergelopen Kaai (foto AP Praet-vdKreek)

Dat doen we in de vierde Waterschans van 2022 die binnenkort op de deurmat ligt bij de leden en in de losse verkoop in de boekhandels.
Waarom nu? Omdat we anders na de feiten zitten want de eerste Waterschans van 2023 is er pas eind maart. Maar ja, hoe pak je dat aan? Over die Watersnoodramp is enorm veel geschreven. Boeken vol. Plaatselijk ingestoken of vanuit helikopterview. Welke insteek ook, het blijft ook nu veel indruk maken. Hoe ons veilige thuis zo kon verzuipen.

Het monument op de begraafplaats in Halsteren telt 63 namen, In het jaarboek 1993 vermeldt Halchterth bovendien 15 slachtoffers in Lepelstraat 

Begraafplaats
Wie eens de begraafplaats achter de Quirinuskerk in Halsteren heeft bezocht en daar het massagraf met de slachtoffers uit de polders heeft gezien, voelt haast de schok. Halsteren en Lepelstraat houden tot de dag van vandaag de herinnering aan die macabere nacht van 31 januari op 1 februari levend.

Maar Bergen op Zoom dan? Is daar iets van belang gebeurd? Of bleef de stad gespaard, net zoals in 1944 bij de bevrijding? Ok. Idee geboren. Bergen op Zoom en Watersnood.
Al snel weet Cees Vanwesenbeeck dat de toen nieuwe V&D een belangrijke rol speelde als distributiecentrum voor hulpgoederen.

Frans hulpgoederen arriveren bij V&D

Langzaam worden we concreet: de hulpverlening vanuit Bergen op Zoom, dat voor veel Zeeuwen die droge plek was waar ze landden nadat ze waren opgepikt uit hun verdronken dorpen en polders: een eerste oase in een woestijn van leed.
Maar waar vind je daar interessant materiaal over. De schaarse kranten uit die tijd? Dat is nog niet zo makkelijk, blijkt. Via privé-materiaal, het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en de Zeeuwse Krantenbank komen we uiteindelijk toch meer te weten dan we aanvankelijk dachten. Bijvoorbeeld dat Bergen op Zoom bruiste, in de dagen en weken na de rampzalige overstromingen. Al met al levert dit speurwerk volgens ons een verslag op dat Bergen op Zoom en Watersnoodramp in een goed perspectief plaatst. 
Halchterth: tentoonstelling
Er omheen maakten we nog aanvullende verhalen, zoals over heemkundekring Halchterth, waar de afgelopen maanden hard is toegewerkt naar de herdenking 2023. Wat al die vrijwilligers voor elkaar krijgen, is meer dan bewonderenswaardig. Ze zien het zelfs als de generale voordat over vijf jaar 75 jaar Watersnoodramp in beeld komt.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *