Allemaal oorlogsberichten deze maand op uw website. Oktober 2014 is dan ook een maand van gedenken: 70 jaar geleden de bevrijding van de streek uit Duitse handen, en 100 jaar geleden het begin van de WO I. Van de Eerste Wereldoorlog is er op dit moment een interessante pagina op de website van de Belgische TV. Elke dag verschijnt er een krantenpagina met nieuws van die datum maar dan 100 jaar geleden. Zo kunt u het verloop van die oorlog op de voet volgen.Gazet WO-I-Gazet

De berichtenserie start op 28 juli 1914, de dag waarop Oostenrijk de oorlog verklaart aan Servië. Dag na dag ziet u zich het drama ontwikkelen. Als u op de bijgaande afbeelding klikt, komt u op de site terecht waar u elke dag een nieuwe ‘gazet’ aantreft. De artikelen die daarin staan zijn nieuw geschreven op basis van de kranten van toen. Dat maakt de leesbaarheid er alleen maar beter door. Op de site kunt u middels het zwarte balkje boven de krant achteruit navigeren tot 28 juli 1914. Merk wel op dat op een PC het bericht soms als één kolom verschijnt, en op tablets in twee kolommen. Bij wat langere berichten mist u op een PC dan mogelijk een laatste alinea.De gazet 1914 van VRT

Helaas heeft men besloten deze interessante krantenserie vanaf 11 november 2014 te stoppen. U kunt nog wel terugbladeren.

 

Foto van de dag

Gazet WO-I-foto-van-de-dag
Elke dag een actuele afbeelding

Een tweede serie die op dezelfde website draait is de ‘foto van de dag’, waarin elke dag een nieuwe afbeelding verschijnt die betrekking heeft op dezefde datum 100 jaar geleden. Ook zeer de moeite waard, want al zijn het dan meest foto’s uit het Belgische, je kunt ook daarmee de ontwikkeling van belangrijke gebeurtenissen 100 jaar terug goed volgen. Foto van de dag 100 jaar terug.

Helaas heeft men besloten ook deze interessante fotoserie vanaf 11 november 2014 te stoppen. U kunt nog wel terugbladeren.

Spotprent

Wat hier aardig bij past is het volgende:
Tijdens de Europeanadag op 25 april kwamen vele interessante zaken voorbij. Zo was er een (engelstalige) spotprent waarin de Duitse keizer belachtelijk werd gemaakt. Dergelijke prenten bestonden er overigens meer, en bekend is dat 25 jaren later ook Hitler op een dergelijke wijze gefigureerd heeft. Door de tweezijde bedrukte papierstrook op en bepaalde manier te vouwen komt er weer een nieuwe voorstelling tevoorschijn. Hier naast ziet u er één van.

Spotprent van de Duitse Keizer
Spotprent van de Duitse Keizer

Tegenwoordig zie je zoiets niet meer, digitaal is er veel meer mogelijk. Toch blijft het leuk om iets dergelijks uit de eerste helft van de vorige eeuw weer eens in handen te hebben. Die kans krijgt u! De spotprent van de Duitse Keizer kunt u hier downloaden, en door zelf even te vouwen en te knippen beschikt u over een museumstukje dat je vandaag de dag met Photoshop en Picasa niet meer bestaat.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *