Wie was Anna Bakx? Was zijn  familie van de twee ritmeesters Paulus en Marcelis Bakx uit de 16e eeuw? En wat is haar relatie met een familie van Oevelen? U lees het allemaal hier onder.
Tijdens het genealogisch onderzoek dat Jeroen van Oevelen doet in zijn eigen familiestamlijn, stuitte hij op een interessante kwestie. Hij zag hierin aanleiding om verder in te duiken, en deelt dat nu met onze lezers. Als u zelf de naam (Anna) Backx, Bakx, Bax of Baks in de familiestamboom heeft, vindt u hier misschien wel een waardevol aanknopingspunt.
Jeroen  schreef ons het volgende:

Aanleiding voor mijn onderzoek was het feit dat ik in mijn kwartierstatenonderzoek via de lijn van mijn moeder uitkwam bij Jan Huijbregtse Franken en Anna Bakx, waarover in 1990 in het genealogisch tijdschrift Brabantse Leeuw een artikel is verschenen van de heer F.C.J Wierickx. 
Uit dit artikel bleek een vermoedelijke link met de familie van de ruiteraanvoerders Bax.
Vervolgens vond ik hiervan op het internet diverse speculatieve niet bewezen en ook niet echt aannemelijke genealogieën (kopie van kopie).
Dit was voor mij aanleiding om het, met behulp van de inmiddels gedigitaliseerde archiefbestanden uit het Archief West-Brabant en BHIC (gedigitaliseerd archief Noord-Brabant), nog eens verder uit te pluizen. 
Ik denk dat mijn versie in ieder geval de eerste 2 generaties boven Anna Bakx heeft bewezen en ook een aannemelijk scenario schetst voor wat betreft de afstamming van de familie van de ruiteraanvoerders Bax. 

Het artikel is voorzien van voetnoten en verwijzingen. U vindt dit in de kolom Waterschans.

In verband met dit onderzoek zij u tevens geattendeerd op het boek van Th A Boeree, De kroniek van het geslacht Backx, dat u elders op deze website kunt opvragen. Opgemerkt zij dat daarin niet de genealogische lijnen uit het boek zijn overgenomen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *