In het tweede nummer van De Waterschans van 2018 treft U de volgende artikelen aan:

Galerijen, gangen en fougassen, archeologisch onderzoek naar de vestingwerken onder de Zuidoostsingel
Marco Vermunt
Destijds, toen u met uw vrienden en vriendinnen bij Henk Jordans de foxtrot en de chachacha oefende, heeft u zich vast niet gerealiseerd dat er vier meter onder al die dansende voeten een mijngang liep die een onderdeel was van de vesting van Menno van Coehoorn. Marco Vermunt doet verslag van de opgravingen van het voormalige BBA-terrein en omgeving. We komen van alles te weten over de ondergrondse oorlogsvoering in de achttiende eeuw.

Forddealers in Bergen op Zoom
Gijs Asselbergs en John Roovers
De bedrijfshistorici Gijs Asselbergs en John Roovers zijn de geschiedenis nagegaan van het dealerschap van Ford automobielen in Bergen op Zoom. Het belangrijkste hoofdstuk in dit verhaal betreft de geschiedenis van de Difoga, tot de dag van vandaag een begrip in onze stad. Het garagebedrijf is gesticht door Frits Diepen, een veelzijdige ondernemer, wiens activiteiten als vliegtuigbouwer in een eerdere editie van De Waterschans aan bod zijn gekomen.

Frits Diepen, autoliefhebber pur sang
Gijs Asselbergs en John Roovers
Zoals veel van zijn tijdgenoten, moet Frits Diepen gefascineerd zijn geweest door alles wat de moderne techniek op het gebied van snelheid en vervoer aan mogelijkheden te bieden had. Dat blijkt niet alleen uit Diepens bezigheden als autohandelaar, vliegtuigontwerper en –bouwer, maar ook uit het enthousiasme waarmee hij in de jaren ’30 zelf deelnam aan autorally’s en behendigheidsritten. Als Forddealer reed hij uiteraard in een Ford, of in een Lincoln. Lincoln was een door Ford ingelijfd merk van grote, luxueuze automobielen.

Stadsgezichten en geschiedenis
Jan Peeters
Tien tegen één dat u thuis een paar mooie stadsgezichten van Bergen op Zoom aan de muur heeft hangen. Hoe komt het toch dat historisch geïnteresseerden zo graag naar die oude gezichten kijken? In dit artikel worden enkele aspecten van de relatie tussen stadsgezichten en geschiedenis nader belicht. Het artikel fungeert tevens als inleiding op het volgende.

Interview met Peter Franssen
Daphne Valentijn
Peter Franssen is een hedendaagse Bergse graficus in wiens oeuvre het stadsgezicht een belangrijke rol speelt. Over de motieven van makers van stadsgezichten uit het verleden is zo goed als niets bekend. Hen kunnen we niets meer vragen, maar Peter Franssen uiteraard wel. Het artikel is een verkorte weergave van een interview dat de kunsthistorica Daphne Valentijn van de kunstenaar heeft afgenomen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *