29 februari 2016 Vanmorgen zijn de gedenkstenen, die bij de kerkbrand op 10 april 1972 in de Gertrudiskerk verloren gingen, teruggeplaatst. Een geweldig succes voor de SBM-werkgroep Kerk. Drie eerdere pogingen door bepaald niet de geringste Bergenaren hebben het in het verleden niet gehaald. Veelal bij gebrek aan fondsen. Dank zij het doorzettingsvermogen van de huidige werkgroep, die er in slaagde voldoende steun bij bedrijfsleven en particulieren los te peuteren, is dit stukje herstel van de Gertrudiskerk tot een goed einde gekomen. Een initiatief dat waardering en complimenten verdient.
Thijs van Mourik, André van Loon, Bertha Langenberg, Ad van Moll, Ton Putter, van harte proficiat met dit resultaat!

Thijs van Mourik plaatst de loden enveloppe waarin voor altijd de namen vermeld zijn van degenen die deze terugplaatsing mogelijk hebben gemaakt.
Thijs van Mourik plaatst de loden enveloppe waarin voor altijd de namen vermeld zijn van degenen die deze terugplaatsing mogelijk hebben gemaakt.

Met dit herstel komt ook weer een belangrijke brok stadsgeschiedenis onder de aandacht. Reeds eerder verscheen een zeer lezenswaardig artikel van de hand van Ad van den Bulck over de verrassingsaanval op 8 maart 1814 in Waterschans 2014/1. G.A. Huijbregts wijdde in Waterschans 1997/4 een artikel aan de napoleontische tijd, waarin deze aanval ook wordt vermeld.  De poging van het Engelse leger om de stad te herwinnen op de Franse bezetter mislukte jammerlijk, en hield door het bloedig verloop velen in Parijs en Londen bezig.

De officiële onthulling van de teruggeplaatste gedenkstenen vindt plaats op 8 maart a.s., de datum waarop deze aanval 202 jaren terug met zoveel vertrouwen werd aangevangen. Bij deze onthulling zullen nazaten van de omgekomen officier George Carleton aanwezig zijn, naast andere genodigden. Ook zijn alle belangstellenden welkom, die met hart voor de geschiedenis van de stad de vele gevallenen van die nacht wellicht nog even willen gedenken.
Bij deze onthulling zullen in een lezing ook de gebeurtenissen van die dag (en vooral: nacht) nader worden belicht. Ook de hofzaallezing van die dag heeft deze gebeurtenissen als onderwerp gekozen.
Zie ook het recente artikel op deze website voor boekpublicaties van rechtstreeks betrokkenen over de gebeurtenissen van die nacht.

DE werkgroep poseert met terechte trots voor de herplaatste gedenkstenen
De werkgroep poseert met terechte trots voor de herplaatste gedenkstenen
OP 8 maart zullen de gedenkstenen ceremonieel worden onthuld
Op 8 maart 2016 zullen de gedenkstenen ceremonieel worden onthuld

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *