Voor zo’n foto hoef je zelf niet meer de lucht in. Een statief is geen optie…

Constantijn Huygens betitelde het Fort Roovere in een brief aan Frederick Hendrik destijds als een ‘Aerdig geback’.  Deze term zou hij weer kunnen gebruiken als hij de kon zien hoe op dit moment de Waterschans weer uit de grond verrijst.
Zoals bekend is besloten om dit deel van de Bergse vesting én onderdeel van de Westbrabantse Waterlinie weer geheel te herstellen, en de oorspronkelijke contouren terug te brengen. Zie daarvoor het eerdere bericht Waterschans wordt hersteld.
OP bijgaande panoramafoto ziet u alvast hoe de opnieuw aangelegde wal aan de zijde van het stadspoldertje (vanaf scheepsbouwer Bruys) er uit ziet.
De schans wordt overigens niet helemaal zoals op bovenstaande tekening van Barnardus Klotz van 29 juni 1671. Toen waren de muren aan het waterfront hoger. Er kan dus geen arkeltorentje of peperbus zoals op die tekening te zien is, terug worden gebracht. Maar de tekening van Klotz toont nóg een bouwwerkje voorbij de muren van de schans. Zou dat niet een leuk kantoortje voor de havenmeester zijn, als de het havenkanaal daadwerkelijk open gaat voor de scheepvaart? We wachten dit maar af.

Vanaf de (ook nieuw gebouwde) buitenwal ziet de schans er bijna bekend uit

Inmiddels is de aannemer volop aan de slag. Zonder twijfel zouden vele Bergse geschiedenisliefhebbers graag eens een kijkje nemen op de bouwplaats. Dank zij de moderne middelen kan dat nu ook. En je hoeft er niet eens de deur voor uit.
De aannemer heeft een filmpje laten maken met een drone, waarmee je het werk van bovenaf kunt bekijken. Dan zie je meteen dat de oude contour weer terug komt. Zo is de kadewand, die ooit een knik vertoonde in het midden voor het Waterfront van de schans weer teruggebracht. De tekening van Klotz laat die ook goed zien. De buitenste wal of enveloppe (ringdijk) wordt zodanig verlaagd dat de oorspronkelijke hoogte terugkomt. De verdediging van de schans moest immers over de ringdijk heen kunnen kijken, en vooral schieten.

Het werk is nog volop in uitvoering, maar er is al veel van de terugkerende contouren te zien. Klik op het onderstaande YouTube filmpje en geniet.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *